Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Βιβλιοθήκες









κινητές βιβλιοθήκες
Οι κινητές βιβλιοθήκες είναι βιβλιοαυτοκίνητα που επισκέπτονται συνοικίες ή περιοχές που βρίσκονται μακριά από μόνιμες δανειστικές βιβλιοθήκες έτσι ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να μπορούν να διαβάσουν. 
Ο θεσμός των Κινητών Βιβλιοθηκών πρωτοεμφανίστηκε το 19ο αιώνα στην Αγγλία και στις αρχές του 20ού αιώνα στις Η.Π.Α. Οι πρώτες Κινητές Βιβλιοθήκες ήταν ιππήλατες άμαξες και εξυπηρετούσαν όχι μόνο το κέντρο του χωριού, αλλά και το κάθε σπίτι χωριστά. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο εμφανίσθηκαν ειδικά κατασκευασμένα οχήματα, τα λεγόμενα βιβλιοαυτοκίνητα.

Ο θεσμός αυτός είχε σαν έργο την προώθηση του βιβλίου σε περιοχές που ήταν αδύνατη η δημιουργία και η λειτουργία Λαϊκών Βιβλιοθηκών.


Οι κινητές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, ως τμήματα των Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών, από τις αρχές της δεκαετίας του '70, στηρίζουν τη λειτουργία και επεκτείνουν τις υπηρεσίες των Κεντρικών Βιβλιοθηκών και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής περιφέρειας. Συνολικά οι 19 Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες με 20 κινητές μονάδες εξυπηρετούν 1750 δανειστικά κέντρα που βρίσκονται σε 43 νομούς της χώρας και επισκέπτονταν περισσότερα από 1800 σχολεία. Αυτά τα στοιχεία προβλέπεται να διπλασιαστούν με την ενίσχυση του στόλου των κινητών βιβλιοθηκών.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Οι βιβλιοθήκες έχουν τουλάχιστο δυο κοινά χαρακτηριστικά:
α. Χρησιμοποιούν κάποιο συγκεκριμένο τρόπο τακτοποίησης βιβλίων, έχουν δηλαδή ένα σύστημα αρχειοθέτησης, όπως λέμε.
β. Έχουν συγκεκριμένους κανόνες κυρίως για να προστατεύσουν το υλικό που έχουν εκεί.

Έτσι καλό είναι να θυμάσαι αν επισκεφτείς μια βιβλιοθήκη:
    Να ενημερωθείς για τους όρους δανεισμού των βιβλίων
    Να αναζητάς το βιβλίο είτε με τον κλασικό τρόπο(καρτέλα αρχειοθέτηση) είτε με τον ηλεκτρονικό τρόπο, όπου γράφεις μια λέξη-κλειδί στη φόρμα αναζήτησης και ο υπολογιστής αυτόματα αναζητά το βιβλίο. Σήμερα οι περισσότερες βιβλιοθήκες διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης και αναζήτησης.
    Αν πεινάσεις ή διψάσεις καλύτερα να κάνεις ένα διάλειμμα και μη σκεφτείς να κάνεις πικνίκ μέσα στην αίθουσα.
    Τέλος, να θυμάσαι ότι ΔΕΝ τοποθετούμε βιβλία στη θέση τους, γιατί απλά μπορεί να κάνουμε λάθος. Σκέψου τη θέση του βιβλιοθηκονόμου να ψάχνει ένα βιβλίο που έχει τοποθετηθεί λάθος ανάμεσα σε 100.000 βιβλία!

Γραμματικό φαινόμενο



Δημιουργός:  ourpal

Βιβλίο Γραμματικής Ε΄ - Στ΄


Δημιουργός: Θ. Αρβανιτίδης

Παραγωγή γραπτού λόγου

Δημιουργός: Θ. Αρβανιτίδης

Εξάσκηση





πηγή:http://users.sch.gr/ipap
πηγή:http://11dim-evosm.thess.sch.gr/
πηγή:http://www.amouliani.com.gr/


Ορθογραφία- Λεξιλόγιο


Παιχνίδι με λέξεις σχετικές με βιβλία - βιβλιοθήκες









πηγή: http://www.inschool.gr/